Villasukan neulomisohje

Lanka kannattaa keriä puoliksi ( 75g ) kerä. Kerä pitää keriä kaksi kertaa, jotta tulee samat raidat. Itse tykkään neuloa kaksi sukkaa " yhtä aikaa " eli molemmat aina samaan vaiheeseen. Kerron teille sukanteko-ohjeen juuri niin, kun äitini sen minulle neuvoi. Meni heti kaaliin...
Naisen villasukkaan luon 14 silmukkaa/ puikko eli 56 silmukkaa.
Sukan varsi tehdään 2 oikein ja 2 nurin neuloksella. Varsi saa olla niin pitkä, kun itse haluaa. Kantalappu tehdään kahden puikon silmukoista, eli 28 silmukkaa. Neulomatta, neulotaan (oikealla puolella) ja nurjalla neulotaan pelkästään nurin.


Kantalappuun tulee 14 kerrosta. Kerrokset on helppo laskea nurjalta, silmukoista.
Kantapääkavennus neulotaan näin : neulo 20 silmukkaa, neulo 2 yhteen. Puikolle jää 6 silmukkaa. Käänny takaisin ja tee samalla tavalla, että puikolle jää 6 silmukkaa. Neulo taas  ja kavenna, puikolle jää 5 silmukkaa. Jatka näin kaikki silmukat pois. Muista neuloa oikealla puolella neulomatta neulotaan... Puikolle jää lopuksi 14 silmukkaa.
 Poimi kantalapun reunoista ne 14 silmukkaa ja kavennuspuikolta jaa silmukat puoliksi, eli 14 + 7 silmukkaa. Neulo yksi normaali kierros oikein. Neulo poimitut silmukat ristiin, ettei tule reikiä.
 Kavennukset tehdään puikon lopussa 2 yhteen. Puikon alussa kavennetaan kutomatta,kudotaan ja yli. Joka toinen kierros normaalisti, ei kavennuksia. Kavenna niin kauan, että puikoilla on 14 silmukkaa. Sitten vaan neulotaan niin kauan,että pikkuvarvas peittyy.
 Aloitetaan sädekavennus. Eli neulotaan 5 silmukkaa, kaksi yhteen. Taas 5 silmukkaa ja kaksi yhteen. Jokainen puikko. Sen jälkeen 5 kerrosta kaventamatta. Sen jälkeen neulotaan 4 silmukkaa, kaksi yhteen ja sen jälkeen 4 kierrosta. Taas 3 silmukkaa, kaksi yhteen ja 3 välikerrosta. Niin kauan, että puikoilla on 2 silmukkaa ja ne päätellään, vetämällä lanka läpi. Siinäpä se sitten on !

4 kommenttia

 1. Niin hyvä ja seikkaperäinen ohje, että eiköhän tällä meikäläinen uskaltaisi ryhtyä hommaan:)

  VastaaPoista
 2. Wau, osaisinkohan minäkin tehdä sukan? Kantapäähän on aikoinaan jumittunut ja puikot on heitetty nurkkaan, mutta olisihan se hyvä osata sukka kutoa.Tässä ainakin hyvät ohjeet.
  Kiitti vierailusta blogissani.
  Mukavaa sunnuntai päivän jatkoa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä ja selkeä ohje villasukan neulomiseen! Kauniit sukat siinä valmistuu!

  Villasukkien neulominen on isoäidinneliöiden virkkaamisen ohella lempikäsityöni. Noita molempia on kiva ja rentouttavaa tehdä.

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille palautteesta ! Olin yllättynyt, että ohjeeni innostuttaa....

  VastaaPoista