Siperian tee

Innostuin Keskisuomalaisesta kokeilemaan vuorenkilpijuomaa. Lehti sai minut vakuuttuneeksi "teen" piristävistä vaikutuksista. Juomaa on kuulemma käytetty iät ja ajat idässä vuoristossa ja muissa ankarissa oloissa. Hiirikokeissa vettä nauttineet hiiret jaksoivat uida 500 sekuntia. Uutetta saaneet hiiret uivat 1100 sekuntia. Myös tutkijan vaimo oli havainnut juoman parantavan liikuntasuorituksia, aluksi jopa liikaa. Energiaa oli niin, että "tuntui että räjähtää". Päätin siis, tyttäreni kanssa, iltamyöhällä hiipiä napsimaan vadillisen ruskehtuneita vuorenkilpiä.
Pesin lehdet hyvin, kuivasin pyyheliinaan ja asettelin uunipelleille. Lämmitin uunin 35-40 asteeseen, laitoin kaikki viisi peltiä uuniin, luukun raolleen ja annoin kuivua yön yli. Aluksi kääntelin lehtiä, jotta pääsivät kuivumaan tasaisesti. Seuraavana päivänä hienonsin rapeat lehdet.
Otin jauhetta kaksi ruokalusikallista ja kolme desiä vettä. Keitin seosta kymmenen minuuttia. Annoin liemen seistä puoli vuorokautta ja siivilöin uutteen pariin kertaan. Juomaan laitoin kolme teelusikallista uutetta ja desilitran vettä. Aamulla nautimme mieheni kanssa ihmejuomaa. Hän lähti salille toivorikkaana, minä jäin kotiin odottelemaan vaikutuksia. En tiedä johtuuko juomasta vai mistä, mutta järjestelin kaikki koruni, jota en ole vuosiin tehnyt... Uskon teen ihmeelliseen voimaan!

28 kommenttia

 1. Minäkin jään mielenkiinnolla odottamaan vaikutuksia ;-) Kerro ihmeessä ajan myötä lisää, millaisiin suorituksiin olette pystyneet...

  VastaaPoista
 2. Täällä toinen hurja tehnyt samalla ohjeella... Tänä aamuna eka "tee" nautittu ja nyt mielenkiinnolla odotellaan, mitä tuleman pitää

  VastaaPoista
 3. Kerrohan sitten lisää tuloksia! Tämä on sellainen, mitä monasti miettinyt, kun meillä noita vuorenkilpiä piisaa, mutta aina jäänyt tekemättä. Ehkä nyt... Vähän on nimittäin mietityttänyt, että onko edes totta, mutta sitten uskoo kun lukee tutusta blogista asian. Hienoa!

  VastaaPoista
 4. Kivaa, kun on muitakin innokkaita! Kerron joskus tuloksia...nyt olen nukkunut huonosti kaksi yötä ( oisko juoman vika????). En ole ollut kauhan pirteä, mutta yllättävän vähän väsynyt.

  VastaaPoista
 5. Kuinka paljon ko.teetä voi nauttia vuorokaudessa?

  VastaaPoista
 6. Olen tekemässä uutetta, lehdet ovat uunissa kuivumassa. Säilytetäänkö uute huoneenlämmössä vai jääkaapissa????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkaapissa. Viikon olen käyttänyt ja kun oikein uskoo asiaan, niin virtaa on tullut lisää.

   Poista
 7. voiko siperian teetä antaa lapsille? onko mahdollista "ikärajoitusta" ?

  VastaaPoista
 8. Oon juonu tätä "ihmeteetä" nyt kaksi viikkoa, päikkärit on jääny ottamatta ja tuntuu vaan siltä,että lisävirtaa on tullu!! :)

  VastaaPoista
 9. Minä olen nauttinut kuukauden samalla reseptillä tehtyä uutetta aamuisin varovasti vain yhden teelusikallisen aamuteeni joukossa. Ilman mitään odotuksia, vain siitä ilosta että niin voi tehdä! Olen nukkunut todella hyvin (normaalisti pyöriskelen koko yön ilmeisesti huonon verenkierron takia?? Olen paremmin kartalla kuin normaalisti (keskittymiskykyni ja muistini on parantunut) Teen asioita, jotka mielelläni jätän tavallisesti tekemättä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ilahduttavia kommentteja vuoden pimeimpään aikaan. Minunkin pitää jatkaa käyttämistä...

   Poista
  2. Yleensä nukahdan illalla jo klo 22 viimeistään, erehdyin juomaan vuorenkilpiteetä illansuussa, ja valvoin klo 03.een katsoen kaikki elokuvat mitä tv.stä tuli ja senkin jälkeen pyörin vielä virkeänä sängyssä! Eli kovin piristävä on aine :-)

   Poista
 10. Ruskeat lehdet on valmistettu "juomaksi". olen suositellut tuttavillekin. Osaisiko kukaan kertoa, mikä ero on vihreillä ja ruskeilla lehdillä. Voiko vihreistä myös valmistaa teetä?
  Entä arbutin pitoisuus, kiinnostaa kovasti kasvovesi. innolla odotan vastausta. jostain kumman syystä en netistä näihin vastausta löydä. Etsinkö "vääriltä sivuilta" ??

  VastaaPoista
 11. Onko joku sattumoisin nähnyt tuon"hiirikokeek" kirjallisena? Jos verrokkiryhmä on vesi, niin tottakai ne hiiret uivat pidemmälle, jotka saavat ylipäänsä energiaa. Hiirten glykogeenivarastot tyhjentyvät huomattavan nopeasti ja vesi ei näitä varastoja täytä...summasummarum, kaikesta saa energiaa, joissa sitä on..vedessä sitä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttu oli Keskisuomalaisessa. Annoin jutun siskolleni, enkä voi tarkistaa, kuka se hiirikokeen olikaan tehnyt... Mut jos ihminen saa energiaa ko. juomasta, sehän on hyvä asia.

   Poista
 12. myös minä olen käyttänyt ja olen ollut paljon enerkisempi. illalla ei kannata nauttia jos ei aijo valvoa . rk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on tullut valtavasti palautetta ! Taidan ruveta vuorenkilpitee-yrittäjäksi. Kiva kuulla kokemuksia. Kiitos!

   Poista
 13. Tutkimusta tekee Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Kokeet aloitti siellä työskentelevä, nyt eläkkeellä oleva Galambosi, MTT:n entinen yliagrologi. T. Heli

  VastaaPoista
 14. Itse teen vähä reilumman satsin tuota "tiivistettä" kerralla ja pakastan jääpalapussissa. Yksi palanen on sopiva yhteen teekupilliseen eikä tarvii olla alvariinsa tekemässä uutta satsia...

  VastaaPoista
 15. "Mistä saa?"

  Saa melkein joka toisesta pihasta. Itse kannattaa tehdä. Turha on ilmaisesta maksaa. Tai sitten ostat parit ruukut/taimet puutarhaliikkeestä itse ja kasvatat. Menestyy oikein hyvin suomalaisessa ympäristössä - Siperian oloista kun alkujaan on...

  VastaaPoista
 16. Kokeilin kesällä 2014 kun puutarhanaapurini Mari kertoi tästä. Kokeilin hauduttamalla suoraan niitä kuivia lehtiä, ens siis ensin kuivattanut ja sitten keittänyt. Suoraan haudutettu juoma aamulla piristi ihmeesti. En sitten tiedä, oliko placebo-vaikutusta vai mitä. Pääasia, että vaikutti! <3

  VastaaPoista
 17. Niin miksi kuivia lehtiä pitää kuivattaa.?
  Fb:n kautta löysin sivut ja olen kova kokeilemaan uutta
  Kiitos vastauksesta etukäteen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka lehdet ovatkin jo kuivahtaneita, ne ei kuitenkaan ole täysin kuivia. Uunissa ne tulee ihan rapsakan kuiviksi, jotka on helppo hienontaa.

   Poista
 18. Miten olenkaan tämän jutun hypännyt yli aiemmin! Mielenkiintoinen juttu :)

  VastaaPoista
 19. Minä hupsu liikenteen jääkaapin pullosta vähän kerrallaan pari kertaa päivässä. Voiko niinkin tehdä..

  VastaaPoista