Sivistystä

 

Mitä tiedät Runebergistä? Nolottaa tunnustaa, mutta minä en tiedä muuta kuin tortun ja että "puhuu kuin ruuneperi". Mutta minäpä kerron teille... ja itselleni. Johan Ludvig syntyi 5.2.1804. Hänen isänsä Lorens, syntyi 17.1.1772 Ruotsissa, jossa olivat viettämässä joulua isoisän luona. Lorensin perhe asui siihen aikaan Vesilahdella. Aivan, paikka Tampereen lähellä, jossa siskoni perhe asustaa tällä hetkellä. Johan Runebergin perhe tuli nyt minullekin läheiseksi...

Johan Runeberg oli perheensä esikoinen. Hän sairasteli lapsena paljon ja oppi kävelemään vasta 3-4 vuotiaana. Hän kävi koulua pienessä mökissä Pietarsaaressa. Lähetettiin 8-vuotiaana Ouluun ja jatkoi koulua sen jälkeen Vaasassa. Kirjoitti ylioppilaaksi ja luki yliopistossa pääaineenaan latinaa ja kreikkaa. Hän teki töitä opiskelun ohessa opettajana. Hän meni naimisiin Fredrikan kanssa. He saivat kahdeksan lasta, joista kuusi jäi eloon.
Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin tarinat. Hän kirjoitti runoja, jotka kertoivat vuosien 1808-1809 Suomen sodan sankareista.  Maamme- laulu on sävelletty hänen runostaan. Runeberg kirjoitti koko tuotantonsa ruotsiksi. Johan Ludvig oli kansallisrunoilijamme, toimittaja, opettaja, rehtori,  filosofian maisteri. Johan halvaantui metsäretkellä 60 vuotiaana, eli liikuntakyvyttömänä vielä 13 vuotta. Hän kuoli 73 vuotiaana.
Yleisen käsityksen mukaan, Fredrika Runeberg on kehitellyt tortun miehelleen, joka oli perso makealle. Tutkimustieto osoittaisi kuitenkin, että tortun olisi kehitellyt kondiittori Lars Astenius Porvoossa. Tortusta on monta tarinaa. Yksi tarina kertoo Fredrikan kehitelleen miehelleen aamuherkun vaatimattomista aineista, korppujauhosta, vadelmahillosta, manteleista. Toinen versio väittää vaimon keksineen vieraille nopeasti tarjottavaa. Taitava vaimo hienonsi vanhat piparit, lisäsi mantelimurskaa, munia ja jauhoja. Paistoi tortut kartioissa ja laittoi päälle vadelmahilloa. Minä uskon, että Fredrika- vaimo keksi Runebergintortun!

                                                                      Hyvää Runebergin päivää!



1 kommentti