Tänäänkin on leipomispäivä!

Tänään on leivottu leipiä. Annan lukijoilleni "salaisen" reseptin Lappeenrannan rieskaan. Ohjeen sain vanhalta herrasmieheltä, joka ei pidä muusta suomalaisesta leivästä, kuin tästä :) Taikinaan tulee 1 litra lämpöistä, rasvatonta piimää, 1 pala hiivaa, 4 dl ohrajauhoja, 3 tl suolaa, 8-12 dl vehnäjauhoja. Piimä, hiiva ja 2 dl ohrajauhoja sekoitetaan. Puuhaillaan puoli tuntia jotain muuta, jonka jälkeen sekoitetaan joukkoon vielä 2 dl ohrajauhoja. Taas puuhaillaan puoli tuntia muissa askareissa, jolloin taikina on hieman noussut. Lisätään 3 tl suolaa ja alustetaan taikina vehnäjauhoilla. Tehdään siitä kuin löysähkö pullataikina. Nyt on taas muun askareen aika, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Sitten leipomaan. Tehdään neljä pientä leipää pellille tai kaksi isompaa. Jauhoja käytetään paljon apuna. Uuni päälle 250 astetta. Lämpenee 25 min, rieskat uuniin ja 25 minuutin kuluttua lämpö pois, 5 minuutin kuluttua hyvät rieskat pois uunista.

Keväinen ihastus veljenpojan 3-vuotis synttäreiltä. Huomenna vietetään laskiaissunnuntaita ja tietysti pullien kera. Hyvää laskiaista !
 

1 kommentti