Ruisleipee

Pyysin äitiäni opettamaan ruisleivän leipomista. Juuren hankkiminen oli hankalaa, mutta onnistuin lopulta facebookin kautta. Sain serkultani leipäjuuren. Laitoin aamulla isoon astiaan litran kädenlämpöistä vettä, leipäjuuren ja 6 dl ruisjauhoja. Sekoitin vispilällä. Peittelin vellin pyyheliinalla ja laitoin lämpimään paikkaan käymään. Illalla lisäsin pari desiä ruisjauhoja ja sekoittelin hieman. Aamulla lisäsin velliin ruokalusikallisen hienoa merisuolaa ja puolikkaan hiivan, jonka olin laittanut tilkkaan vettä. Jaoin taikinavellin kahteen osaan ja vatkasin koneessa taikinaan lisää ruisjauhoja. Tein aika jämäkän taikinan (ehkä n. litra jauhoja, vähän reilu).
Isäni kertoi, että hänen äitinsä teki leipätaikinaan ennen nostattamista ristin. Tein samalla tavalla ja laitoin taikinan taas nousemaan lämpimään paikkaan. Kun taikina oli hyvin noussut, leivoin taikinasta kolme pitkulaista limppua ja laitoin pellille nousemaan. Annoin taas hyvin nousta ja paistoin 275 asteessa tunnin. Seuraavan kerran kokeilen tehdä kaksi pitkää limppua ja paistan 250 asteessa reilun tunnin. Valelin pintoja pari kertaa vedellä paistamisen aikana.
 Nämä leipomukset on tehty, kun olin leivänteko-opissa äidin ja isän luona. Äiti oli ehtinyt pyöräyttämään karjalanpiirakat sillä aikaa, kun minä kaivelin vanhoja valokuvia laatikoiden kätköstä. Tässä äitini ja isäni vappuna 1971.

1 kommentti

  1. Nyt teen tänä aamuna uutta leipää ja uusin, päivitetyin tiedoin. Lisäilen ja korjailen ohjettani.

    VastaaPoista