Saaristolaisleipää

Tykkään makeasta, mausteisestä leivästä. Ja saaristosta. Olen pitkään haaveillut reissusta saaristoon, muumimaisemiin. Mutta nyt tein leipää, kun reissuun en pääse. Sinne saaristoon.
Ensin tehdään juuri. Sekoita kulhossa 5dl piimää, 3 dl mämmimaltaita ja 3 dl kaljamaltaita. Anna seoksen turvota jääkaapissa seuraavaan päivään.
Valmista taikina. Lämmitä 5 dl piimää kädenlämpöiseksi. Liuota 75g hiivaa ja lisää 3 rkl kuminansiemeniä, 1 rkl suolaa, 1 tl jauhettua pomeranssia, 4 dl siirappia, 3/4 dl öljyä, 3 dl ruisjauhoja, ,5 dl hiivaleipäjauhoja ja juuri. Sekoita seos ja siirrä taikinakoneeseen puolet taikinasta. Lisää erikoisvehnäjauhoja. Jos sinulla on iso kone, voit vatkata koko taikinan kerralla koneessa. Jauhoja tulee silloin n. 13 dl. Minä tein taikinan kahdessa osassa ja yhdistin taikinat.
Taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi. Leivotaan neljä vuokaleipää. Kohotetaan, pistellään ja valellaan siirappi-vesiseoksella ( 1dl siirappia ja 1dl vettä). Valelin monta kertaa paistamisen aikana ja jälkeen. Leivät paistetaan 175 asteessa 2 h alatasolla. Leipien annetaan maustua 1-2 vrk, jos malttaa. Sain mahtumaan uuniini neljä vuokaa yhtä aikaa. Kokeilin tyhjillä vuoilla etukäteen.
Nyt on leipiä moneksi viikoksi ja vaikka muillekin jakaa.

3 kommenttia

  1. Näyttävät todella maukkailta! Oliko mahdollisesti hyvää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On oikeesti todella hyvää. Olen tehnyt samalla ohjeella monta kertaa.

      Poista
  2. Oi mitä ihanaa olet leiponut. Otan ehdottomasti reseptin sinulta ja seuraavan kerran kun on pitemmät vapaat kokeilen, josko onnistuisi minultakin saaristolaiset. Nam, nam.

    VastaaPoista