Saaristolaisleipää

Tykkään makeasta, mausteisestä leivästä. Ja saaristosta. Olen pitkään haaveillut reissusta saaristoon, muumimaisemiin. Mutta nyt tein leipää, kun reissuun en pääse. Sinne saaristoon.
Ensin tehdään juuri. Sekoita kulhossa 5dl piimää, 3 dl mämmimaltaita ja 3 dl kaljamaltaita. Anna seoksen turvota jääkaapissa seuraavaan päivään.
Valmista taikina. Lämmitä 5 dl piimää kädenlämpöiseksi. Liuota 75g hiivaa ja lisää 3 rkl kuminansiemeniä, 1 rkl suolaa, 1 tl jauhettua pomeranssia, 4 dl siirappia, 3/4 dl öljyä, 3 dl ruisjauhoja, ,5 dl hiivaleipäjauhoja ja juuri. Sekoita seos ja siirrä taikinakoneeseen puolet taikinasta. Lisää erikoisvehnäjauhoja. Jos sinulla on iso kone, voit vatkata koko taikinan kerralla koneessa. Jauhoja tulee silloin n. 13 dl. Minä tein taikinan kahdessa osassa ja yhdistin taikinat.
Taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi. Leivotaan neljä vuokaleipää. Kohotetaan, pistellään ja valellaan siirappi-vesiseoksella ( 1dl siirappia ja 1dl vettä). Valelin monta kertaa paistamisen aikana ja jälkeen. Leivät paistetaan 175 asteessa 2 h alatasolla. Leipien annetaan maustua 1-2 vrk, jos malttaa. Sain mahtumaan uuniini neljä vuokaa yhtä aikaa. Kokeilin tyhjillä vuoilla etukäteen.
Nyt on leipiä moneksi viikoksi ja vaikka muillekin jakaa.

Tänäänkin on leipomispäivä!

Tänään on leivottu leipiä. Annan lukijoilleni "salaisen" reseptin Lappeenrannan rieskaan. Ohjeen sain vanhalta herrasmieheltä, joka ei pidä muusta suomalaisesta leivästä, kuin tästä :) Taikinaan tulee 1 litra lämpöistä, rasvatonta piimää, 1 pala hiivaa, 4 dl ohrajauhoja, 3 tl suolaa, 8-12 dl vehnäjauhoja. Piimä, hiiva ja 2 dl ohrajauhoja sekoitetaan. Puuhaillaan puoli tuntia jotain muuta, jonka jälkeen sekoitetaan joukkoon vielä 2 dl ohrajauhoja. Taas puuhaillaan puoli tuntia muissa askareissa, jolloin taikina on hieman noussut. Lisätään 3 tl suolaa ja alustetaan taikina vehnäjauhoilla. Tehdään siitä kuin löysähkö pullataikina. Nyt on taas muun askareen aika, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Sitten leipomaan. Tehdään neljä pientä leipää pellille tai kaksi isompaa. Jauhoja käytetään paljon apuna. Uuni päälle 250 astetta. Lämpenee 25 min, rieskat uuniin ja 25 minuutin kuluttua lämpö pois, 5 minuutin kuluttua hyvät rieskat pois uunista.

Keväinen ihastus veljenpojan 3-vuotis synttäreiltä. Huomenna vietetään laskiaissunnuntaita ja tietysti pullien kera. Hyvää laskiaista !